Basen är verksamhetens hjärta

 

Placeringen av Stockholmsregionens helikopterbas har varit oklar ända sedan verksamheten startade 1992. I början fanns en helikopter och en räddningsbil som kunde rycka ut när vädret var för dåligt för att helikoptern skulle kunna lyfta. Successivt har behovet ökat och idag finns två helikoptrar. I de senaste underIagen från Region Stockholm anges tre helikoptrar och tre räddningsbilar. På basen finns hangarer, bostadsutrymmen, bränsleförråd etc.

I de flesta andra län är helikoptrarna placerade vid flygplatser där all nödvändig infrastruktur finns på plats, det är branschstandard och den lösning som är både mest praktisk och mest kostnadseffektiv.

Så var det även i Stockholms län inledningsvis. Ambulanshelikoptern placerades på Bromma flygplats, men av oklara skäl sades samarbetet upp redan efter ett år, kanske på grund av att den reguljära flygtrafiken ökade snabbt. Arlanda kunde inte heller ge plats. Landstinget letade då efter en tillfällig placering i väntan på en långsiktig lösning och valet föll på Mölnvik i Värmdö.

Foto: Jenny Frejing

För patientsäkerheten spelar inte placeringen i regionen så stor roll. Efter flytten från Mölnvik till Mellingeholm utanför Norrtälje har eventuella följder utvärderats noga och Region Stockholm såg inga negativa effekter. För räddningsbilarna är placeringen i regionens mitt och närhet till trafikleder viktigare.

Sedan den tillfälliga placeringen i Mölnvik har frågan om en permanent lokalisering utretts flera gånger. Region Stockholm har ingen egen mark som lämpar sig, utan är hänvisad till platser där det redan finns ett flygfält eller till att bygga en ny anläggning på mark som föreslås av regionens kommuner.

Genom åren har ett 60-tal platser utretts av landstinget, men hittills har ingen av dem ansett vara lämplig. Bland annat föreslog Värmdö kommun år 2013 sex olika platser som möjliga för en helikopterbas: Hemmesta, Södra Mölnvik, Lämshaga, Ingarökrysset, Tjustvik och Kil.

Men helikoptern blev kvar i Mölnvik ända till 2017 när Transportstyrelsen drog in tillståndet av säkerhetsskäl och landstinget sökte en ny tillfällig placering. Denna gång flyttades verksamheten till Mellingeholm utanför Norrtälje, men helikoptern har även en passningsbas på nya Karolinska sjukhuset där den ofta står i väntan på uppdrag samt ett tankställe vid Södersjukhuset.

År 2019 gjorde landstinget en omfattande utredning av möjliga placeringar i hela länet. I den undersöktes totalt tolv platser, varav tre i Värmdö. Slutsatsen är att det bästa av de alternativ som Värmdö kommun har föreslagit är Tjustvik, men det är, enligt regionen, inte särskilt bra. I rapportens sammanfattning anges att den bästa placeringen är Bromma flygplats, därefter kommer Ullna i Österåker och som tredje val en fortsatt placering i Mellingeholm. Tjustvik var rapportens fjärdehandsval.

I maj 2021 beslutade Region Stockholm att basen skulle anläggas vid Ullna i Österåker. Ganska snart uppstod dock problem eftersom marken skulle arrenderas och markägaren ändrade sig om villkoren för arrendet. Under 2023 skickade regionen ut en ny förfrågan om mark till länets kommuner och i januari 2024 svarade Värmdö kommun att erbjudanden om mark i Värmdö står fast, men nu med sju möjliga platser mot tidigare sex, bland andra Tjustvik.


FÖRDJUPNING:

Dokument och källor