Etableringens följder
Konsekvenserna av en etablering i Tjustvik skulle bli av två slag: dels på platsen för anläggningen, med vägar och inflygningskorridorer, dels i ett vidare område. Alla de värden som förknippas med området idag skulle påverkas, liksom livskvaliteten för människor som bor nära basen.
Att anlägga basen skulle kräva ett omfattande byggnadsarbete. En väg skulle dras in till det aktuella området, troligen från Hålluddsavfarten. Skogen skulle avverkas, delar av berget sprängas bort och marken schaktas plan längs vägens sträckning och i området där basen är tänkt att ligga. Behovet av säkra inflygningskorridorer innebär också att en del av skogen runt basen behöver avverkas och eventuellt även att ett berg nordväst om platsen behöver sprängas bort.
Allt detta skulle medföra ingrepp i områden med höga eller mycket höga natur-, kultur och friluftsvärden. En fragmentering av området innebär med säkerhet att värdena i resten av området utarmas. Utrymmet för växter, fåglar och däggdjur minskar. Likaså försvinner de stigar som går mellan Hålluddsavfarten och brofästet, populära bland svamp- och bärplockare, liksom en del av den fornminnesmärkta vägen till Ingarö.
"Området mellan den föreslagna platsen och Tjustviken är mycket brant och innehåller fler högt klassade naturvärden. Området ingår dessutom i det planerade naturreservatet Tjustvik Gottholma. Angränsande område mellan den föreslagna platsen och Tjustviken innehåller flera delar med stora naturvärden exempelvis nyckelbiotoper, Natura 2000, skogskänsla med mycket högt värde, skog äldre än 100 år, trolska naturmiljöer med mycket högt värde och objekt med höga naturvärden som jätteträd."
Lokaliseringsutredningen, Värmdö kommun
Minst lika allvarlig är den långsiktiga störningen av buller. Redan idag är området bullerstört av Värmdöleden, men buller från helikoptrar har betydligt större utbredning och är mer störande för både människor och djur än vägbuller. Vid lyft och landning kommer buller att spridas till ett mycket större område, i synnerhet vid inflygningskorridorerna.
Beroende på exakt var basen placeras skulle ett antal fastigheter utsättas för buller över 55 decibel, det gränsvärde som används kring flygplatser. Men undersökningar visar att människor blir störda av flygbuller på mycket lägre nivåer. Naturvårdsverkets riktlinjer anger att flygbuller är störande och skadligt för människor även vid 40–45 decibel, vilket skulle drabba ett stort antal hushåll.
Samma sak gäller i naturen. Fåglar och vissa insekter använder ljud för att varna och locka. När deras läten dränks av buller får de svårare att fortplanta sig, deras livsmiljö försvinner. Trafikverkets analyser visar att djurlivet minskar kraftigt vid bullernivåer över 40 decibel och Naturvårdsverket anser att ljudnivån i friluftsområden bör vara under 40 decibel.
Ett stort antal människor som bor i närheten skulle uppleva att de störs av flygbullret, liksom de som använder området för friluftsaktiviteter. Tjustviksområdets popularitet skulle minska och Gustavsbergs invånare skulle få svårare att hitta ostörda områden.
Naturvärdena i hela den gröna Nacka–Värmdökilen skulle påverkas när insekter, fåglar och däggdjur tvingas bort. Det påverkar naturligtvis områdets värden för oss människor, men det innebär även att kilen försvagas ytterligare och bidrar till en minskad biologisk mångfald i områdena närmare Stockholm.