Basens placering

 

Ambulanshelikoptern tillhör Region Stockholm och servar hela länet. Eftersom regionen saknar egen mark har den sökt efter lämplig mark i alla länets kommuner ända sedan verksamheten inleddes för 30 år sedan. För närvarande är helikopterverksamheten tillfälligt baserad vid ett litet flygfält i Mellingeholm utanför Norrtälje, men ofta står helikoptrarna vid Karolinska sjukhuset eller Södersjukhuset där det även finns en bränsledepå.

År 2021 verkade regionen ha lyckats hitta en permanent bas. Allt tydde på att helikoptrarna och räddningsbilarna skulle flyttas till Ullna, väster om Åkersberga. Där skulle en markägare, Carl Douglas, arrendera ut jordbruksmark för ändamålet. I slutet av maj 2021 beslutade Region Stockholms miljö- och hälsovårdsförvaltning om en placering där eftersom det ansågs vara det bästa av alla de möjliga alternativ som hade undersökts.

Men ganska snart uppstod problem. Enligt uppgift hade markägaren ändrat sig om villkoren och Region Stockholm drog sig ur uppgörelsen. År 2023 började man söka alternativ igen.

Ambulanshelikopterns uppgift är att rycka ut vid behov i hela länet. Uppdragen varierar mellan att undsätta vid svåra trafikolyckor och vid sjukdom på platser utan vägförbindelse, transportera patienter mellan olika sjukhus eller att rycka ut när vägambulanser av andra skäl inte är ett alternativ. Men helikoptern har också en lokal funktion i området där den är baserad och kan då ersätta vanlig ambulans.

Under ett år gör ambulanshelikoptern cirka 3000 utryckningar. Av dessa går ungefär 250 till öar i Värmdö kommun och cirka 400 till öar i norra och södra Roslagen. De flesta utryckningarna görs med andra ord till fastlandet.

Avståndet mellan Singö och Landsort är 176 km. Ullna (röd cirkel) ligger nära regionens mitt. Kartan visar flygtider till olika platser i regionen och total transporttid till närmaste sjukhus i parentes. Blå siffror visar tider för en placering i Tjustvik. Klicka för större bild. Källa: lokaliseringsutredningen 2019. Grafik: Tjustvik.se

I Region Stockholms utredning av lokaliseringen 2019 konstaterades att en återflytt till Mölnvik inte är möjlig. Därför har de tittat på ett stort antal möjliga platser i hela regionen. Till slut kokades det ner till tolv förslag, tre av dem på Värmdö.

Utifrån ett antal kriterier poängsatte regionen varje plats och utredningen landade i att en placering på Bromma är det bästa. Därefter kom Ullna i Österåker och sedan Mellingeholm i Norrtälje. Tjustvik på Värmdö kom på fjärde plats.

Flygtider från helikopterbas till olika platser i regionen och sedan till närmaste sjukhus var en viktig faktor i utredningen. De platser som ingick var Väddö, Sandhamn, Nynäshamn, Södertälje och Adelsö. Bromma har totalt sett kortast flygtid när alla platser räknas.

Självklart är flygtiden till stora delar av Värmdös skärgård kortast från Tjustvik, men skillnaden är inte stor. Flygtiden till Sandhamn och sedan därifrån till sjukhus beräknas till 22,5 minuter från Tjustvik och 30,8 minuter från Ullna.

Tidsvinsten med en placering i Tjustvik är med andra ord fyra minuter till Sandhamn. Å andra sidan blir flygtiden längre till öarna i Roslagen, dit flest utryckningar sker, liksom till Södertälje och öarna i Mälaren. Till Värmdös öar innanför Sandhamn blir skillnaden mindre och för hela området kring Ljusterö, Svartsö, Ingmarsö, Husarö är flygtiden ungefär densamma eller något kortare från Ullna.

Efter flytten från Mölnvik till Mellingeholm har Region Stockholm noga följt effekterna och ser inga negativa konsekvenser för patientsäkerheten i skärgården eller andra delar av länet.

Men flygtiden är inte den enda faktor som avgör. Andra kriterier som gjorde att Ullna ansågs vara den bästa platsen var:

  • frihet från hinder vid inflygning,

  • ändamålsenlig placering (tillfarter med mera),

  • inflygningsvägar i förhållande till vindriktningar,

  • långsiktig rådighet över marken,

  • investeringskostnader och

  • långsiktiga utvecklingsmöjligheter.

När regionen nu än en gång söker efter lämplig mark är det säkerligen samma kriterier som gäller, men kanske är den nu mer skeptisk till lösningar som innebär osäkra arrenden. Enligt Värmdö kommuns FAQ (se dokument) bereds ärendet inom regionen fram till sommaren 2024. När ett beslut kan tas är oklart.


FÖRDJUPNING:

Dokument och källor