De gröna kilarna ger liv
Stockholmsregionen präglas av tio smala kilar med orörd natur som sträcker sig från den omgivande landsbygden in till centrala delar av staden. I dessa kilar finns värdekärnor där den biologiska mångfalden – däggdjur, fåglar, insekter, träd, örter, mossor, lavar – kan leva och sprida sig ända in i bebyggda områden. De är en sorts korridorer av liv. När de blir för smala eller bryts försvåras spridningen. Värdekärnorna isoleras och utarmas.
Stockholms gröna kilar mot skärgården. Kilarna är mycket svaga på vissa platser, till exempel sambandet mellan naturen på Ingarö och Ormingelandet. Mellan Värmdö och Ormingelandet är sambandet helt brutet. Att bevara Tjustvik (röda cirkeln) är viktigt för hela kilen. Grafik: Tjustvik.se.
Den södra delen av Tjustviksreservatet ingår i en sådan värdekärna i Nacka–Värmdökilen. Kilen är en av Stockholms få förbindelser med naturen i skärgården och sträcker sig från Björnö på södra Ingarö till Skurusundet. På några platser är den mycket smal och svag, nära att brytas. Det gäller på Ingarö söder om Brunn och stråket förbi Gustavsberg. Där finns bara en smal remsa öster om samhället, vid Ösby träsk, och en länk över Farstaviken i Tjustviksreservatets nordvästra del.
Kilarna är viktiga för den biologiska mångfalden, men livet och miljön som finns i kilen är en förutsättning som även skapar höga kultur- och fritidsvärden.
”Regionens gröna kilar ska värnas och ny bebyggelse ska placeras med hänsyn till naturmiljön. Viktiga natur-, kultur- och strandområden ska skyddas och tillgängligheten till dessa ska säkras genom till exempel bildandet av nya naturreservat och biotopskyddsområden.”
Miljömål Ett rikt växt- och djurliv, Värmdö kommun