Hela regionens helikopter

Många landsting i Sverige har helikoptrar för sjuktransport i trakter med dåliga vägförbindelser eller när det är särskilt bråttom. I Stockholm ska helikoptern så snabbt som möjligt kunna nå hela länet, från Grisslehamn i norr till Landsort i söder och från Nykvarn i väster till Svenska högarna i öster.

Stockholms skärgård och Mälaröarna är särskilt viktiga eftersom många saknar fast förbindelse med land. Mellan maj och september, när befolkningen på öarna ökar, är två helikoptrar i drift och i det underlag som presenteras av Värmdö kommun i januari 2024 framgår att det kan bli tre eller fler.

Ambulanshelikoptern räddar liv i hela länet. Foto: Stockholms läns landsting/Region Stockholm

För att verksamheten ska fungera krävs det betydligt mer än två eller tre helikoptrar, piloter och sjuksköterskor. Ambulansflyg är en tekniktung och starkt reglerad verksamhet med högt säkerhetstänk.

Framför allt behöver verksamheten en välutrustad bas med praktiska lokaler för personalen, tre vägambulanser som kan rycka ut om vädret inte tillåter flygning, närhet till en snabb trafikled, avstånd till närboende för att minimera bullerstörningar, hangarer och uppställningsplatser för helikoptrarna och räddningsbilarna, bränsledepåer, säkra inflygningsvägar i flera väderstreck, långsiktiga utvecklingsmöjligheter, teknik, el, avlopp, vatten och tusen andra saker.

I Värmdö kommuns utredning om alternativa placeringar för helikopterbasen uppskattades arealbehovet för hela basen till ca 12 600 kvadratmeter, varav ca 1700 kvm för hangar och ca 800 kvm för personalutrymmen. Till detta kommer behovet av fria inflygningsvägar flera hundra meter från basen. I det uppdaterade underlaget från januari 2024 anges istället arealbehovet till 22 500 kvadratmeter.


FÖRDJUPNING:

Dokument och källor