Helikopterbas Tjustvik

Den exakta placeringen av den föreslagna helikopterbasen i Tjustvik är inte fastställd, men den ska ligga på berget strax söder om väg 222. På kartorna nedan visas de två förslagen från Värmdö kommun (2013) och Region Stockholm (2019). Det troligaste är regionens förslag eftersom det undviker zonen för strandskydd. Sedan dessa förslag lämnades har det beräknade arealbehovet nästan fördubblats, från cirka 12 000 kvadratmeter till över 22 000.

Placering och inflygningsvägar. Till vänster förslaget från Värmdö kommun 2013, med troligt område för plansprängning (rosa). Inflygningsvägar markerade med grått. Till höger det troligaste, Region Stockholms förslag från 2019 . ©Tjustvik.se

Exakt var basen skulle ligga är oklart, kartorna ovan visar de två platser som har föreslagits av Värmdö kommun och Region Stockholm. I kommunens förslag från 2013 ska basen placeras någonstans mellan Farstabron och Hålluddsavfarten. Region Stockholm vill i sitt förslag från 2019 placera den högst upp på det så kallade Örnberget, 36 meter över havet. Där finns idag gammal vacker hällmarkstallskog och annan skog med höga naturvärden, där bland annat rovfåglar och korpar ofta förekommer.

Oavsett vilket av alternativen som väljs så görs omfattande intrång i områden med höga naturvärden och nyckelbiotopen i södersluttningen, med fantastiska gamla ekar och hassellundar. På bilden nedan kan du se var nyckelbiotopen och områdena med höga naturvärden ligger, liksom var basen ska byggas enligt Region Stockholms förslag. Dra i handtaget för att ändra sikt (grafik: Tjustvik.se).

Typskiss över helikopterbas. Anläggningen skulle ta upp ungefär 1,2 hektar effektiv yta plus fria inflygningskorridorer, vägar med mera, Sedan detta förslag presenterats har arealbehovet nästan fördubblats. Bild: Värmdö kommun.

Basens effektiva yta ansågs 2019 bli cirka 100 gånger 120 meter, dvs 1,2 hektar. Till detta kommer vägar, säkerhetsavstånd, avskärmningar och mycket annat. Sammantaget skulle en yta på flera hektar exploateras genom plansprängning och schaktning. I ett underlag från Värmdö kommun anges nu att arealbehovet skulle bli nästan dubbelt så stort, 22 500 kvadratmeter.

På basen ska det finnas utrymmen för personalen, en hangar och uppställningsplatser för minst tre helikoptrar, tre räddningsbilar, bränsleförråd och mycket annat. På något sätt måste anläggningen även förses med vatten och avlopp.

Det finns många svårigheter och utestående frågor kring projektet och de flesta nämns i kommunens utredning. Men två saker som inte tas upp är markaffärer och kostnader.

Marken ägs av fastighetsbolaget JM och en placering av verksamheten där bygger på att JM arrenderar ut marken. Enligt en Värmdöpolitiker kommer bolaget då att vilja ha gentjänster av kommunen för att släppa marken. Vad dessa gentjänster består av kan vi bara spekulera om.

Kostnaden för anläggningen beräknades 2019 till en halv miljard kronor, idag är den troligen betydligt högre eftersom basen ska bli nästan dubbelt så stor Landstinget är den givna huvudmannen, men enligt experter förväntas det nog att även kommunen går in med delfinansiering. Vad det kommer att kosta Värmdöborna vet vi inte heller i dagsläget.

I sitt underlag om frågor och svar (2024, se dokument) skriver Värmdö kommun “Det är regionen som ansvarar för och bekostar uppförandet av en helikopterbas för ambulanshelikoptern.”


FÖRDJUPNING:

Dokument och källor