Livet — den biologiska mångfalden
Tjustviksområdet är en mosaik av natur- och kulturmarker. Kring Gottholma och Tjustviks gårdar har odlingsmarken och skogen formats sedan medeltiden, troligen 1300-talet. Där finns böljande hagar som ännu hålls öppna genom betesdjur.
Överallt ser vi massiva ekar som ger hela området sin karaktär. Här trivs fåglar och insekter, rävar, ugglor, grävlingar och harar och vi kan se Jungfru Marie nycklar, vätteros och nattviol. Delar av området är klassat som nyckelbiotop, andra delar anses ha mycket höga naturvärden. I beslutet om att bilda ett naturreservat nämns många hotade arter, men större delen av området har inte ens undersökts.
Miljöerna i Tjustviksreservatet skapar förutsättningar för många arter som kan sprida sig och ger biologisk mångfald både i Gustavsberg och längre in i kilen. Foto: Bengt Berglund
Mellan dessa gårdar ligger en knagglig bergås med branta stup mot söderläge. Väg 222 dånar igenom hällmarkstallskogen högst upp på åsen, men ännu finns skogen och livet kvar, med mycket död ved och trolska sumpmarker i sprickorna. Högst upp, alldeles väster om Hålluddsvägen. ligger branta klippor som kröns av Örnberget, med en fantastisk utsikt över Baggensfjärden och Långträsket.
Naturvärden. Nyckelbiotoper och områden med höga naturvärden i området. Källa: Skogsstyrelsen. Läs mer om dem här.
Vid åsens södra brant och i svackan mot Tjustviks gård växer månghundraåriga ekar och hassel. Området är en nyckelbiotop och träden finns med i länsstyrelsens lista över särskilt skyddsvärda träd. Buskarna prasslar av sorkar, skalbaggar, fåglar och ormar. Här finns många rödlistade arter som reliktbock och oxtungsvamp som bara trivs i sådana miljöer.
Naturreservatet, som är tänkt att bli 210 hektar stort, innehåller över 60 hektar mark med liknande höga naturvärden. Det skulle även omfatta Långträsket och sumpmarkerna åt söder. Sjön är näringsfattig med ovanligt bra sikt och här finns svärdslilja, grop- och ålnate, kransalgen papillsträfse samt näckros. I kommunens tidigare översiktsplan är sjön utpekad som ett ekologiskt särskilt känsligt område enligt miljöbalken.