En del av vår kulturhistoria

 

Strax söder om Kattholmen i Gustavsbergs hamn har det bott människor sedan åtminstone vikingatid. Gravarna och gårdsresterna finns kvar i marken. Det var en mycket stor gård med tidens mått och nämns första gången 1322 då den brukades av Magnum de Farstæ, eller Magnus i Farsta.

Kulturmarken vid Gottholma. Foto: Bengt Berglund

Kulturmarken vid Gottholma. Foto: Bengt Berglund

Vid den tiden uppstod även gårdarna i Gottholma och Tjustvik, kanske som utflyttningar från Farsta. På en skattläggningskarta över Gottholma från 1640-talet ser vi var gården låg, var odlingsmarkerna och betena fanns och hur vägarna gick. När vi jämför med dagens öppna marker ser vi att inget egentligen har förändrats utom att gården är borta. Den brändes ner av ryssarna 1719 och byggdes aldrig upp igen. Grunderna finns kvar men håller på att täckas över av slån och sly. Strax söder om det gamla gårdstunet finns resterna av jordkällaren.

Gottholma gård på en karta från 1640-talet av lantmätaren Sven Månsson. Riksarkivet

På kartan kan vi även se att det låg ett tegelbruk vid Klubbudden, långt innan tegelugnen i Gustavsbergs hamn anlades. När man vandrar här, eller tar en kopp kaffe i någon av slänterna, är det möjligt att få en aning om livet i Gottholma för femhundra år sedan. Hela området ända ut till Tjustviksviken är idag klassat som riksintresse.

Vi kan gå 1700-talsstigen åt sydväst, den finns kvar på större delen av sträckan från Farsta brohål till Lillängen och är nu en del av Tjustviksrundan. Nedanför åsen ler landskapet och de öppna markerna runt Tjustviks gård, med massiva ekar, hassellundar och odlingsrösen.

Lite väster om dagens byggnader ligger resterna av den ursprungliga gården, likaså bränd av ryssarna 1719. I marken ska det ligga begravda ryssar från slaget vid Stäket, men ingen vet var de finns. I viken nedanför vilar rester av sjunkna båtar och fartyg, liksom en fiskeanläggning från 1300-talet. Intill gården har man hittat en stenyxa från bronsåldern.

Lite längre österut längs en slingrande grusväg gömmer sig torpen Nyvik och Viktorsberg i vackra gläntor i den kuperade skogen där djuren betade. Åt motsatt håll kommer man till de vackra sekelskifteshusen som är viktiga delar av Gustavsbergs modernare kulturhistoria: Sjöstugorna, Klippudden, Klubbudden och Bråvalla.


Fördjupning:

Dokument och källor